Читава деценија у знаку програма “Библиоигре“

У среду, 03. новембра 2021. године, са почетком у 16 часова, такмичењем екипа прве категорије, отпочеле су овогодишње Библиоигре у Народној библиотеци у Бечеју. Координаторка овог дела такмичења је Маријана Ђаковић.

Библиоигре су двојезични такмичарски програм Народне библиотеке-Бечеј који се одржава девети пут. Заправо, 2021. година је требала бити јубиларна година одржавања Библиоигара, али с обзиром да, услед епидемије, прошле године такмичење није одржано – бечејски библиотекари ће деценију Библиоигара обележити тек наредне године“ , рекла је Ђаковић.

Програм Библиоигара осмишљен је као надметање између екипа, распоређених по категоријама. Тема програма је познавање литературе (приче или романа), а списак литературе за читање, библиотека шаље свим школама на територији општине Бечеј и то пред летњи распуст, како би екипе имале времена да се квалитетно припреме до јесени, када се Библиоигре одржавају. Ове године, међу задацима за читање на српском језику нашли су се Бранко Ћопић, Ева Иботсон, Ричард Бах, Иво Андрић и Кристијана Ф. Прваци и ученици другог разреда основне школе, који су се такмичили у првој категорији, проверили су своје познавање приче Десанке Максимовић „Бајка о лабуду“. У бајковитој и „зимској“ атмосфери сале бечејске библиотеке, победила је екипа „Клуб Црног лабуда“ из Бачког Градишта.

Реализатори такмичења су сами библиотекари. Они праве избор литературе, осмишљавају теме и задатке који се углавном односе на саму књигу. Задаци су најчешће у форми питање-одговор, асоцијације, дискусије, али и тумачења значења за старији узраст. Библиотекари се труде да буде и задатака забавног карактера, јер ипак су у питању библиоИГРЕ, тако да се ту могу наћи и питања из опште културе, школског градива, а екипе често имају могућност да испоље и потенцијалне уметничке тенденције, као што је, рецимо, било са задатком где су требали да дизајнирају метлу, а везано за серијал романа о Харију Потеру.“

С обзиром да су епидемиолошке мере и даље на снази, Библиоигре се одржавају без присуства публике, са планом одржавања такмичења до краја новембра месеца.

Због јесењег распуста у школама, Библиоигре су које су планиране да се одрже од 15. до 19. новембра, одложене су за крај месеца.

(Тања Драпшин, “Бечејски дани“)

Датум

нов 03 2021
Истекао догађај
sr_RSSR