Отварање манифестације “Недеља џентлмена“ у библиотеци

У недељу, 06. септембра, са почетком у 19 часова, на летњој позорници библиотеке, отворена је трећа по реду манифестација “Недеља џентлмена“, овај пут као пројектна активност подржана од стране Покрајинског секретаријата за културу. Недеља џентлмена за циљ има афирмацију и популаризацију библиотечких садржаја међу мушком публиком. У програму су учествовале: Маријана Ђаковић и Силвија Фењвеши. Присутнима се обратила директорка библиотеке, Ђијанта Ловаш, те Балаж Серда, члан Општинског већа задужен за културу. Овим поводом наступили су чланови бенда “Фингербенг“ изводећи познате класике рока и блуза, у акустичном аранжману.

 

Информације о програму:

У понедељак, 7. септембра у 18 часова, у сали библиотеке, Виктор Хала, из удружења стваралаца и иноватора Иннова из Бечеја, одржаће двојезично предавање Књижевност Исака Асимова у пракси савремене аутоматизације и роботике: свет ЦНЦ машина. Ово предавање може бити од интереса за љубитеље СФ литературе, али и за ученике средње Техничке школе, с обзиром на то да рад са ЦНЦ машинама јесте нови профил у њиховом средњошколском образовању.

У уторак, 8. септембра у 18 часова, у сали библиотеке, одржаће се презентација завичајног књижевног стваралаштва аутора Душана Опинћала, под називом Знаменити Бечејци .

У среду, 9. септембра у 18 часова, одржаће се мултимедијални програм Како чита мушкарац? на мађарском језику младог глумца Золтана Рокуша који је, овим поводом, снимио и кратак филм на тему.

Оно што је новина овогодишње манифестације Недеља џентлмена је могућност праћења одређених програма преко тзв. лајв стрима на Фејсбук страници бечејске библиотеке и коришћење других видео платформи чији ће садржај такође бити приказан на нашим друштвеним мрежама. Програми који ће бити приказани на овај начин су програми чији реализатори физички нису у Србији, односно, у Бечеју.

У четвртак, 10. септембра у плану су два два лајв стрима:

У 15 часова, Јасен Лакић, дизајнер друштвених игара, одржаће излагање Друштвене игре: свет једнакости за све, током којег ће посебну пажњу обратити на инклузивност кроз друштвене игре, на уметност у њима, са понудом бесплатних упутстава за друштвене игре које се могу направити, а кроз које се може учити. Овај програм може бити од посебног интересовања за лица која раде са особама са сметњама у развоју.

У 18 часова, Роланд Орчик, професор славистике на сегединском универзитету, одржаће предавање Колико језика, толико живота, на мађарском језику, а на тему књижевних веза између мађарског и српског језика.

У петак, 11. септембра у 12 часова симболично затварамо манифестацију онлине видео дебатом Џентлменство: за или против, у којој ће учествовати будући бруцоши, односно, овогодишњи матуранти бечејских средњих школа под менторством Ивана Ковача, професора филозофије.

Манифестација Недеља џентлмена одвијаће се у складу са поштовањем актуелних здравствених мера, на отвореном и у затвореном простору, уз обезбеђивање физичке дистанце међу посетиоцима програма, али публици свакако препоручујемо ношење заштитних маски.

Датум

сеп 06 - 11 2020
Истекао догађај
sr_RSSR