Реализација пројекта „Викенд у Јапану“

Јапанска фондација подржала пројекат Народне библиотеке Бечеј „Викенд у Јапану“.

Бечејци ће првог мартовског викенда бити у прилици да искусе део јапанске културе и уметности у оквиру тродневне манифестације „Викенд у Јапану“ у Народној библиотеци Бечеј. Отварање манифестације је планирано за петак 4. март у 19 сати мини концертом савремене јапанске музике, а пола сата након тога следи књижевна презентација „Два Муракамија у мисо супи“ удружења Така из Ниша.

Реч је о књижевном предавању о два јапанска и светски позната писца, два пријатеља који деле исто презиме, Рјуа и Харукија Муракамија, са фокусом на упознавању примамљивих стилова њихових романа, главних тема о којима су писали, слојевитости њихових ликова и грађењу приче. Предавање истражује сличности и разлике између два Муракамија, са посебним освртом на њихову перцепцију појединца и његов положаја у свету, култури и фикцији, рекла нам је Маријана Ђаковић из бечејске библиотеке, додајући:

-Поред оригами радионице за децу која се одржава у суботу 5. марта од 10 сати, младима препоручујемо учешће на манга и аниме радионици у суботу у 13, коју води Андреа Иветић, награђивана илустраторка и ВисДев уметница. Суботње поподне наши суграђани и суграђанке могу да проведу упознавајући природне лепота и занимљивости Јапана у мултимедијалној презентацији Иване Плачков.

Наредног дана библиотеку ће посетити нинџе из Нинџуцу клуба Бујинцан Дојо Бечеј, који ће ову борилачку вештину представити деци у 10, а младима у 11 сати. Касније током дана, у 15 сати, заказано је предавање професора Роланда Шурањија о самурајима и историји Јапана на мађарском језику, док је Јапански музички камп за децу планиран у суботу и недељу у 17 сати.

Значај и развноврсност садржаја у оквиру пројекта „Викенд у Јапану” подржала је Јапанска фондација у износу од 120.000 динара, иначе једина институција владе Јапана посвећена промоцији и ширењу јапанске културе у међународним оквирима, која своја седишта има и у Европи и то у Будимпешти, Колоњи, Паризу, Мадриду и Риму.

(текст: редакција МојБечеј)

The event is finished.

sr_RSSR