Родно засновано насиље: Пројекција документарног филма

25. новембра свет обележава Међународни дан борбе против насиља над женама и почетак глобалне кампање “16 дана активизма против насиља над женама” у којој учествује више од 100 држава света и преко 1700 организација.

Тим поводом, Бечејско удружење младих у сарадњи са Народном библиотеком Бечеј и у партнерству са Амбасадом САД у Србији организује пројекцију документарног филма у петак у 19 часова, након чега ће бити организована дискусија на тему превенције родно заснованог насиља.

Овај документарни филм има за циљ да објасни свим грађанима важност пријављивања насиља. У филму се могу чути стручњаци из области превенције породичног насиља, заштите жртава, и званичници институција које су задужене да штите све грађане од било које врсте насиља, а посебно родно заснованог насиља. Биће приказане и сцене из друштвеног експеримента који је спроведен како би се забележиле реакције грађана на насиље над женама.

– Циљ овог филма јесте да већ једном ставимо зарез у реченицу “не тиче ме се” како бисмо сви стали у заштиту наших суграђанки и рекли “не, тиче ме се…тиче се свих нас” јер смо сви део наше заједнице и једнако дужни да сваког појединца штитимо од насиља и једнако обавезни да не ћутимо, кажу из Амбасаде САД-а.

Родно-засновано насиље је кршење људских права, облик дискриминације и манифестација неједнаке моћи полова. Насиље над женама је пандемија у сенци у којој свака трећа жена на свету током свог живота доживи насиље од стране интимног партнера и/или сексуално насиље (не)партнера. Решавање овог проблема захтева свеобухватно реаговање – институција, правосуђа, стручњака, као и самих грађана. Превенција и едукација морају укључити не само жене и девојчице, већ и мушкарце, дечаке, и родно неутралне особе.

– Према извештају Аутономног женског центра у првој половини 2022. године у Србији на основу медијског извештавања забележно је укупно 12 убистава жена у породично-партнерском контексту. Најмлађа жртва имала је 31 годину, а најстарија 79 година. Ова статистика се ослања на претходне и указује на то да свака жена може бити жртва фемицида, наглашавају из Бечејског удружења младих.

Пријави насиље! СОС телефон за бесплатан позив 0800 100 007 радним данима од 10х до 20х

dátum

Nov 25 2022
Az esemény lejárt
hu_HUHU