Пројекти и истраживања

Недеља џентлмена 2022

Уз покровитељство Покрајинског секретаријата за културу, који је подржао пројекат са износом од стотину хиљада динара, периоду од 4. до 10. јуна, у Народној библиотеци-Бечеј реализован је програм промоције књижевности, уметности и науке под називом „Недеља џентлмена“.

Реч је о програму намењеном свим генерацијама општине Бечеј, који ће ове године бити одржан по пети пут са циљем промоције и популаризације читања међу мушком популацијом. Планирани су садржаји на српском и мађарском језику.

Програм је отворен у суботу 4. јуна са почетком у 19.30, а у 20 часова је уследила комична монодрама „Чу, ја љубоморан“ Миодрага Миме Караџића, у извођењу Александра Димитријевића.

У понедељак од 17 часова одржано је предавање под називом „Монетарна прошлост Бечеја и околине“. О историји новца на овом подручју говориће кустос археолог Градског музеја Бечеј, Рашко Рамадански.

У уторак од 16 часова на програму је била креативна радионица за децу коју је одржала академска сликарка Елеонора Тол-Степанов.

У четвртак и петак, 9. и 10. јуна одржани су интересантни програми за младе: Дебатни клуб на тему права животиња у сарадњи са Гимназијом и професором филозофије, Иваном Ковачем.

Библиотека је од ове године увела и проглашење добитника награде „Повеља културе“, уприличено у четвртак 9. јуна са почетком у 18 часова. Награда је намењена колективима и појединцима као вид захвалности и препознавање доприноса у развоју културе у локалној заједници.  Ове године награда је додељена фирми „Костел ДОО Бачко Градиште“, земљорадничкој задрузи „Тиса“ из Бачког Петровог Села и фотографу Ненаду Сретеновићу. 

Наша суграђанка, песникиња Маја Дражић одржала је поетско вече уз промоцију збирке песама „Отисак прста“.

Завршетак манифестације уприличен је у петак 10. јуна представљањем монографије о Неди Арнерић, „Чаробна меланхолија“, уз гошћу ауторка Аниту Панић.

Званични представник пројекта: Ђијанта Ловаш, директорка Библиотеке

Координаторка пројекта: Маријана Ђаковић, Одељење за развој библиотечке делатности

Коментари су искључени на Недеља џентлмена 2022
sr_RSSR